woensdag 8 juni, 2011

NTVG weer online beschikbaar


Het is eindelijk weer online toegankelijk. Het betreft een los abonnement op het eJournal, dat wil zeggen dat het niet is opgenomen in een databank. Je vindt de toegang via eContent Portal van Biep.nu:
Ga naar http://www.biep.nu/ en klik op eContent Portal rechts onderaan.
Zoek op (woorden uit) de titel: .
Klik in de 1e treffer op: Losse .
Dan krijg je het zoekscherm voor het NTVG (NTVG staat op voorhand aangevinkt).

Op dit moment is het eJournal nog niet vanuit huis beschikbaar; aan de thuistoegang wordt gewerkt.
In gedrukte vorm zal het binnenkort ook weer beschikbaar zijn in Mediatheek TF Eindhoven.

dinsdag 10 mei, 2011

Vrijwilligers maken de zorg leefbaar

Door N. van de Wiel om 17:27 uur
Trefwoord(en):

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de zorg. Dat is de boodschap van een film van Vilans (kenniscentrum voor langdurige zorg), MOVISIE (kennis- en adviesbureau voor maatschappelijke ontwikkeling) en NOV (Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk).

Op 14 april 2011 was het filmpje voor het eerst te zien tijdens een debat over vrijwilligers in de zorg.
In Nederland werken ongeveer 450.000 vrijwilligers in de zorg. Deze vrijwilligers leveren samen een bijdrage ter waarde van minstens Ä 252.000.000 per jaar. De film toont door middel van teksten en tekeningen de cijfers en feiten over het vrijwilligerswerk.

Inspirerend filmpje laat het belang van Vrijwilligerswerk in de zorg zien. from Vilans Webredactie on Vimeo.

• • Attendeer
vrijdag 18 februari, 2011

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde tijdelijk niet online beschikbaar

Door barbara vermaas om 14:52 uur
Trefwoord(en):

Het Nederlands Tijdschrift voor (NTvG) is helaas tijdelijk online niet toegankelijk. Het tijdschrift is verdwenen uit de BSL-Vakbibliotheek en op dit moment is het helaas onduidelijk hoe de online toegang zal worden voortgezet. Ook de link in de Fontys Catalogus werkt niet meer. Onze excuses hiervoor. Zodra er meer duidelijkheid is zullen we hierover opnieuw berichten.

In Mediatheek TF zijn nog de jaargangen 1987-2006 in gedrukte vorm beschikbaar.

vrijdag 9 april, 2010

Cochrane Library vernieuwd

Het startscherm van de ( ) is drastisch veranderd. De vormgeving is vernieuwd. De zoekfunctie op het startscherm is geschikt voor een eenvoudige zoekactie. Voor uitgebreide zoekacties klik je door naar Advanced Search. De zoekopties en de artikelen zijn echter ongewijzigd gebleven.
Nieuwe functionaliteiten: Browse List, Editorials, Special Collections, Highlighted reviews.
Browse List. Via de Browse list kun je onderwerpsgroepen selecteren: Heart & circulation, Lungs & airways, Infectious disease. De Browse list bevat alleen voltooide reviews.
Editorials. Editorials verschijnen maandelijks zijn van belang voor iedereen die geÔnteresseerd is in de promotie van evidence-based gezondheidszorg.
Special collections. In de Special collections worden reviews over actuele onderwerpen verzameld en onder de aandacht gebracht.
Highlighted reviews Iedere nieuwe aflevering van de Cochrane Library bevat een highlighted review met links naar podcasts en de journal club.

woensdag 9 december, 2009

Onderzoekspublicaties van het NIVEL te vinden via FELIX

Door barbara vermaas om 15:43 uur
Trefwoord(en): , ,

De portal voor NARCIS is uitgebreid met een repository met publicaties van het - het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Daardoor zijn deze publicaties nu ook te vinden met onze zoekmachine FELIX.
Het gaat om 40 % van de publicaties van het NIVEL.

Het NIVEL doet onderzoek naar de structuur en het functioneren van de gezondheidszorg in Nederland en (de relaties tussen) de verschillende partijen in de zorg: zorgaanbieders, zorggebruikers, zorgverzekeraars en de overheid. Het NIVEL onderzoekt ook de Europese gezondheidszorg.
Het onderzoeksprogramma is verdeeld in 6 domeinen, die ieder weer bestaan uit verschillende onderzoeksthema’s:
∑      Gezondheid en ziekte
∑      PatiŽntenervaring en ziekte
∑      De praktijk van de zorg
∑      Aanbod en organisatie van de zorg
∑      Structuur en sturing
∑      Uitkomsten van de zorg

In de NIVEL-repository worden de onderzoeksresultaten opgeslagen: artikelen gepubliceerd in wetenschappelijke en vaktijdschriften, onderzoeksrapporten, en factsheets. De publicaties in het repositorium zijn fulltext en vrij toegankelijk. Een overzicht van alle publicaties is te vinden via de website van het NIVEL.

dinsdag 24 maart, 2009

Fysiovaardig zowel on als off campus te bekijken

Door Lidy van den Broek om 14:33 uur
Trefwoord(en): , ,

Fysiovaardig is de website waar je streaming videomateriaal vindt uit de reeks Vaardigheden fysiotherapie. De website van Fysiovaardig was on campus te raadplegen. Nu is deze ook off campus beschikbaar gekomen. Uiteraard zijn ook de Fysiotherapeutische Testen nu off campus te zien.

Fysiovaardig en de reeks Vaardigheden fysiotherapie zijn uitgaven van Uitgeverij LEMMA.vrijdag 20 maart, 2009

Website online met informatie over experimenteel kankeronderzoek

Door Lidy van den Broek om 09:04 uur
Trefwoord(en): , , ,

Vanaf 17 maart is er online een overzicht te raadplegen van experimentele behandelingen bij kanker. De site kankeronderzoek.info geeft betrouwbare en objectieve informatie over behandelingen waarvan de werking en de resultaten nog worden onderzocht. De site is een gezamenlijk initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Federatie van KankerpatiŽntenorganisaties (NFK), het Integraal Kankercentrum Zuid ( IKZ) en het Integraal Kankercentrum Oost (IKO).

Verder lezen...

vrijdag 30 januari, 2009

Invert nu ook doorzoekbaar via zoekmachine FELIX

Door barbara vermaas om 11:53 uur
Trefwoord(en): , ,

De Vlaams-Nederlandse databank is nu ook doorzoekbaar via . Niet geheel vlekkeloos, want zoeken werkt alleen goed als je zoekt op ťťn enkelvoudige term. Toch wilden we Invert niet uitsluiten van een FELIX zoekactie.

-Je kunt op 2 manieren gebruik maken van FELIX om Invert te doorzoeken:
- via de categorie Zorg
- door alleen INVERT aan te vinken
Hiermee kun je ook buiten Fontys de databank INVERT doorzoeken.
De originele databank open je door te klikken op de naam INVERT, maar die link werkt dan weer niet buiten Fontys.

Verder lezen...

DocOnline doorzoekbaar via zoekmachine FELIX

Door barbara vermaas om 10:44 uur
Trefwoord(en): , ,

De literatuur databank is nu doorzoekbaar en toegankelijk via Fontys FELIX .
Je kunt op 2 manieren gebruik maken van om DocOnline te doorzoeken:
- via de categorie Zorg
- door alleen DocOnline aan te vinken
De originele databank open je door te klikken op de naam DocOnline.

DocOnline geeft toegang tot de databanken van het Nederlands Paramedisch Instituut. De belangrijkste hiervan is de Databank . Deze bevat bibliografische beschrijvingen van de gehele collectie van het NPi, inclusief beschrijvingen van tijdschriftartikelen uit niet aanwezige tijdschriften en beschrijvingen van hoofdstukken uit handboeken en naslagwerken.

Link naar FELIX

donderdag 8 januari, 2009

Nieuw Support Center voor databank CINAHL

Door barbara vermaas om 12:54 uur
Trefwoord(en):


Sinds kort beschikt de databank over een uitgebreid Support Center.
Hierin vind je informatie over de mogelijkheden van CINAHL, ook over de specialistische functies.
ē Frequently Asked Questions regarding CINAHL, EBSCOhost, and EBSCOadmin bijv. What are CINAHL Clinical Queries? What are Evidence-Based Care sheets? What is Evidence-Based Practice in CINAHL? What is included in the CINAHL Evidence-Based Practice limiter?
ē User Guides, Help Sheets, and other helpful documentation
ē Tutorials (in Flash filmpjes Ťn in PowerPoint) o.a.: Basic Searching for Academic Libraries, CINAHL Basic and Advanced Searching, Nursing Reference Center, Patient Education Reference Center, How to Create Search and Journal Alerts
ē Training slides and outlines
ē Promotional materials such as logos, flyers and email templates to streamline communications about CINAHL online resources

dinsdag 16 december, 2008

Doktersassistente en praktijk ondersteuner hebben ieder hun Ďeigení patiŽnten

en hebben vast omschreven taken in de en zien hun Ďeigení . Zit een patiŽnt eenmaal in de spreekkamer van de huisarts, dan delegeren huisartsen nog maar weinig naar assistente of ondersteuner.
NIVEL-onderzoeker Janneke Noordman: ďDoktersassistenten maken hun eigen afspraken met patiŽnten en verrichten voornamelijk medisch technische werkzaamheden, zoals het wegbranden van wratten en oren uitspuiten. De praktijkondersteuners verrichten vooral medisch inhoudelijke werkzaamheden, zij doen controles en geven voorlichting aan specifieke patiŽntengroepen, zoals patiŽnten met diabetes of COPD. In consulten tussen huisarts en patiŽnten wordt nauwelijks gedelegeerd tussen huisarts en praktijkondersteuner.Ē

Lees het NIVEL factsheet via deze link: Noordman, J., Verheij, R., Verhaak, P. De inzet van doktersassistenten en praktijkondersteuners in de huisartspraktijk. NIVEL, 2008.

Bron: Nursing

vrijdag 24 oktober, 2008

Richtlijn voor controleren medische apparatuur

Door barbara vermaas om 13:51 uur
Trefwoord(en): , ,

Niet alleen voor medisch specialisten, maar ook voor verpleegkundigen van belang: de nieuwe Onderhoud en Controle van ; opgesteld door de Orde van Medisch Specialisten.

Verpleegkundigen krijgen in het kader van Veiligheidsmanagementsystemen (VMS) ook te maken met meer aandacht voor het veilig werken met medische apparatuur.

De richtlijn is online beschikbaar: Richtlijn Onderhoud en Controle van Medische Apparatuur

woensdag 8 oktober, 2008

Richtlijnen verspreiden is niet genoeg

Door barbara vermaas om 10:35 uur
Trefwoord(en):

Verspreiding van is niet genoeg om het gedrag van zorgverleners te beÔnvloeden. Daarvoor is meer nodig, bijvoorbeeld een combinatie van scholing, persoonlijke instructies over de richtlijn en feedback. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in BMC Medical Informatics and Decision Making.

Het artikel is online te lezen via BioMed Central: Factors influencing the implementation of clinical guidelines for health care professionals : A systematic meta-review

Nieuwe richtlijn Toedienen van insuline met de insulinepen

Door barbara vermaas om 09:32 uur
Trefwoord(en): , ,

De EADV (Eerste Associatie van Diabetes Verpleegkundigen) heeft een nieuwe richtlijn ontwikkeld voor het toedienen van met de insulinepen.
Deze richtlijn van de EADV is het resultaat van jarenlange studies en praktijkonderzoeken. De uitwerking staat op een korte, handige checklist. Ook de NDF hanteert deze richtlijn en deze wordt bovendien onderdeel van het protocollensysteem in de ziekenhuizen.

Loodrecht prikken, het gebruik van korte, 6 mm naaldjes en in de meeste gevallen niet in een huidplooi. Dat zijn de belangrijkste richtlijnen die de EADV presenteert in de ĎEerste Nederlandse richtlijn over het injecteren van insulineí.
‘Er was onder en leden van de EADV behoefte aan duidelijke richtlijnen. In die behoefte wordt sinds 1 oktober voorzien’, zegt Judith Krijgsman, en vice-voorzitter van de EADV.
Door de richtlijn zijn er nu eenduidige instructies over de manier van spuiten. Krijgsman: ‘Dat was nodig, want er zijn nogal wat verschillende inzichten. De een zegt bijvoorbeeld dat je eerst twee eenheden moet wegspuiten, de ander doet dat nooit. Dat maakt het ook niet eenvoudiger om patiŽnten te leren hoe ze zichzelf moeten injecteren. Door de handleiding wordt injecteren en adviseren een stuk eenvoudiger, zowel voor de zorgverlener als voor de patiŽnt.’

De richtlijn is online beschikbaar. De richtlijn is ook opgenomen op het overzicht van Richtlijnen voor Verpleegkunde.

woensdag 1 oktober, 2008

Onderzoek naar beweegprogramma’s door NIVEL

Door barbara vermaas om 09:58 uur
Trefwoord(en): , ,

Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat ‘de Nederlander’ meer moet gaan . Allerlei initiatieven worden opgestart door gemeenten, bedrijven, scholen etc. Maar zijn deze beweegprogramma’s ook effectief?

Binnen het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen krijgt een aantal Ďbewegingsarmeí gemeentes subsidie voor Ďbeweeginitiatievení. Inmiddels zijn er talloze interventies bedacht om mensen uit hun luie stoel te halen, van judolessen op school, beweegkriebels voor peuterleidsters, tot wandelen met de bridgeclub voor ouderen. Er is echter weinig zicht op het effect van deze interventies. Voor het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen onderzocht het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) 61 van deze op relevantie, en uitvoerbaarheid. Het rapport biedt gemeentes een overzicht van kansrijke interventies. Het onderzoek is gesubsidieerd door het ministerie van VWS.

Het onderzoeksrapport is online beschikbaar: Evaluatie van kansrijke interventies om lichaamsbeweging in de bevolking te bevorderen

Het onderzoeksrapport wordt ook opgenomen in de databank Fontys Internetbronnen

Pagina 1 van 17  1 2 3 >  Last »