dinsdag 26 augustus, 2014

Daarom duurt de kleutertijd een eeuwigheid

Door Jan van Rossum om 15:02 uur
Trefwoord(en):

Het brein van een vijfjarige verbruikt twee keer zoveel energie als dat van een volwassene. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Amerikaanse bodem. Het kan mogelijk verklaren waarom kinderen – relatief gezien – zo traag groeien.
lees verder

bron: scientias.nl 26-8-2014

maandag 18 augustus, 2014

Pols Nieuwsbrief basisonderwijs 292

Door Jan van Rossum om 08:59 uur
Trefwoord(en):

Tips voor het nieuwe schooljaar voor leerkrachten in het basisonderwijs.
Over deze nieuwsbrief: Dagelijks verschijnen er nieuwe websites op het internet. POLS selecteert, beoordeelt en ordent deze sites op bruikbaarheid voor het primair onderwijs. Via de nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van nieuwe sites, online lesmateriaal en onderwijsnieuws.
lees verder

maandag 11 augustus, 2014

Scholen ‘gematigd positief’over passend onderwijs

Door Jan van Rossum om 09:52 uur
Trefwoord(en):

Scholen die een jaar eerder zijn begonnen met het zogeheten ‘passend onderwijs’ zijn gematigd positief. De pioniers zijn te spreken over de financiële vrijheid die ze kregen en de snelheid waarmee ze zorgleerlingen kunnen helpen. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs directeuren, rectoren en andere schoolbestuurders.
lees verder
bron: Volkskrant.nl 16-7-2014

lees ook: Ivo Mijland over DSM-5 en passend onderwijs: Ivo Mijland, auteur van het onlangs verschenen boek ‘Ik ben toch té gek!’ (in bestelling voor de mediatheek) vindt dat we ons moeten richten op wat kinderen kunnen in plaats van wat niet. En niet in disorders denken waar de DSM-5 vol mee staat. Wat de DSM-5 koppelt veel gedrag aan gekte, vindt hij. “We moeten kinderen omarmen in plaats van problematiseren. Op deze manier komen alle kinderen in Passend Onderwijs tot hun recht. Want pas als wij geloven in het kind, gaat hij of zij ook in zichzelf geloven.”
lees verder
bron: othoconsult.nl 11-8-2014

Sieb Posthuma overleden

Door Jan van Rossum om 09:36 uur
Trefwoord(en):

In zijn woonplaats Amsterdam is gisteren illustrator, schrijver en ontwerper Sieb Posthuma overleden, zo heeft zijn uitgeverij Querido bekendgemaakt. Hij zag niet langer licht in zijn leven. Sieb Posthuma, geboren in 1960 in Rotterdam is 54 jaar geworden, hij was getrouwd met Ton Meijer.
lees verder

bron: Literatuurplein 4-8-2014

Dick Bruna stopt, geen avonturen meer van Nijntje

Door Jan van Rossum om 09:26 uur
Trefwoord(en):

Dick Bruna, een van de beroemdste Utrechters allertijden, is gestopt met tekenen. De 86-jarige geestelijk vader van Nijntje was al lange tijd niet meer actief, maar zijn uitgever bevestigt tegenover RTV Utrecht dat hij zijn tekenspullen definitief opbergt.
Met dat besluit komt een einde aan een imposante tekencarrière. Bruna werd niet alleen nationaal bekend met de avonturen van Nijntje, hij veroverde er de wereld mee. Van Afrika tot Scandinavië en Zuid-Korea, maar vooral in Japan is het konijn ongekend populair. Het nieuws over het pensioen van Bruna gaat dan ook de wereld over.
bron: RTV Utrecht 30-7-2014
lees verder

[[Bruna, Dick

Kinderboekenbal dit jaar in Spoorwegmuseum

Door Jan van Rossum om 09:16 uur
Trefwoord(en):

De Kinderboekenweek opent zoals altijd met het Kinderboekenbal, maar niet in het Muziekgebouw in Amsterdam, maar in het Spoorwegmuseum in Utrecht.
lees verder

17 - 22 november: Week van Kinderen Veilig

Door Jan van Rossum om 09:12 uur
Trefwoord(en):

In de Week van Kinderen Veilig van 17 tot en met 22 november worden alle krachten gebundeld om kindermishandeling terug te dringen. Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik organiseert deze week en heeft een aparte website geopend.
Jaarlijks worden 119.000 kinderen mishandeld. Gemiddeld krijgt één kind in elke schoolklas te maken met een vorm van kindermishandeling. Hierbij gaat het niet alleen om fysieke mishandeling maar ook om emotionele en fysieke verwaarlozing, seksueel misbruik, getuige zijn van huiselijk geweld en vechtscheidingen. De Week van Kinderen Veilig is een maatschappelijk appèl om elke vorm van kindermishandeling te stoppen, met hulp en inzet van iedereen.
lees verder

dinsdag 24 juni, 2014

Alleen positief moreel verhaal maakt kind eerlijker

Door Jan van Rossum om 15:43 uur
Trefwoord(en):

Verhalen met een moraal kunnen kinderen motiveren om eerlijk te zijn. Maar alleen wanneer de uitkomst van die verhalen positief is. Tot die opmerkelijke conclusie komen sociaal psychologen op basis van een aantal interessante experimenten.
lees verder

bron: Scientias.nl 18-6-2014

• • Attendeer

Congres: ik ben toch te gek 24-11-2014

Door Jan van Rossum om 15:09 uur
Trefwoord(en):

26 november 2014 - Congres Content organiseert samen met kennispartners Combinatie Jeugdzorg en Ortho Consult op woensdag 26 november 2014 het congres ‘Ik ben toch té gek!’ Dit congres laat deelnemers zien, horen en ervaren(!) dat Passend Onderwijs juist een kans is voor kinderen om ‘erbij’ te blijven horen, ook als ze anders zijn dan anderen. 
meer lezen en inschrijven

Onlangs verscheen ook het boek van Ivo Mijland Ik ben toch te gek: een positieve kijk op passend onderwijs.

lees ook: recensie van Berthold Gunster over het boek “Ik ben toch te gek.” Hij is grondlegger van het begrip ‘omdenken’. Met zijn organisatie Ja-­‐maar® geeft hij trainingen, seminars en workshops aan bedrijven en particulieren.

Ortho inside: digitaal op de hoogte

Door Jan van Rossum om 14:59 uur
Trefwoord(en):

Hierbij de link naar de Maandelijkse Nieuwsbrief van Ortho Consult waarop een abonnement genomen kan worden:

Nieuwsbrief Ortho Consult

Ivo Mijland over DSM-5 en Passend Onderwijs

Door Jan van Rossum om 14:27 uur
Trefwoord(en): ,

Ivo Mijland, auteur van het onlangs verschenen boek Ik ben toch té gek! vindt dat we ons moeten richten op wat kinderen wél kunnen in plaats van wat niet. En niet in disorders denken waar de DSM-5 vol mee staat. Want de DSM-5 koppelt veel gedrag aan gekte, vindt hij. “We moeten kinderen die anders zijn omarmen in plaats van problematiseren. Op deze manier komen alle kinderen in Passend onderwijs tot hun recht. Want pas als wij geloven in het kind, gaat hij of zij ook in zichzelf geloven.
lees verder
bron: Ortho Consult Nieuws 24-6-2014


woensdag 11 juni, 2014

6 pestprojecten, wat is het verschil?

Door Jan van Rossum om 10:30 uur
Trefwoord(en):

Ze heten Kanjertraining, Taakspel of PRIMA. Eén van de anti-pestmethodes die staatssecretaris Dekker vandaag voorlopig goedkeurde kan vanaf het schooljaar 2015-2016 ook op de school van uw kinderen worden ingesteld. Maar hoe werken ze en wat is eigenlijk het verschil?
lees verder

bron: Nos.nl 27-5-2014

lees ook: Elke school krijgt een anti-pest coordinator (Volkskrant.nl 27-5-2014)

Generatie Y is niet lui, maar moe van de excellentiedruk

Door Jan van Rossum om 10:18 uur
Trefwoord(en):

Jongeren krijgen constant te horen dat ze moeten excelleren, geen genoegen mogen nemen met zesjes. Ze krijgen het verwijt lui te zijn als ze daar voor passen. Maar dat is onterecht, want ze maken andere keuzes dan hun ouders. Niet meer voor rijker, meer en groter.

“Ons ogenschijnlijke gebrek aan keuze’s komt niet door een afwezigheid van interesse, lef of motivatie, maar door een angst niet aan de verwachtingen die ons ingeprent zijn te kunnen voldoen”

lees verder

bron: Trouw De Verdieping 11-6-2014

Toekomst bestendig onderwijs niet gebaat bij haast

Door Jan van Rossum om 10:00 uur
Trefwoord(en):

Jongeren hebben niet alleen 21e-eeuwse vaardigheden nodig, maar ook een houding die al terug te vinden is in de eerste eeuw. Het onderwijs vraagt om ”slow education”, stellen Steef de Bruijn, Dick van Meeuwen en Piet Murre.
lees verder

bron: Reformatorisch Dagblad (R.D.nl) 11-6-2014

Pesten is natuurlijke gedrag en niet alleen voor mensen

Door Jan van Rossum om 09:53 uur
Trefwoord(en):

Sarren, treiteren en iemand buitensluiten is niet alleen aan mensen voorbehouden. Ook bij andere primaten komt pestgedrag voor. Evolutionair psycholoog Mark van Vugt over de psychologie van het pesten.
lees verder

bron: Volkskrant.nl 11-6-2014

Pagina 3 van 121  <  1 2 3 4 5 >  Last »