maandag 14 april, 2014

16 april Soest “Het einde van de opvoeding”, lezing Jan Geurtz

Door Jan van Rossum om 14:40 uur
Trefwoord(en):


16 april: Democratische school “De Ruimte”, Insingerstraat 39, Soest.
Tijdens de lezing laat Jan Geurtz zien dat de crisis in de dagelijkse praktijk van het opvoeden veroorzaakt wordt door een fundamentele fout in ons basisprincipe van het opvoeden. Terwijl we ons als ouders/docenten/begeleiders verantwoordelijk voelen voor het latere levensgeluk van onze kinderen/studenten, zijn we juist bezig hun huidige en toekomstige geluk te dwarsbomen.
lees verder
bron: FB 14-4-2014

dinsdag 8 april, 2014

Excellerende studenten? Ja, maar vooral in desinteresse

Door Jan van Rossum om 13:16 uur
Trefwoord(en):

Theorie en praktijk liggen soms wel een eind uit elkaar als het om excellentie in het onderwijs gaat, constateren Bianca van der Zeeuw en Maaike Thiecke.
Goed is niet meer genoeg. Onderwijs in Nederland moet tegenwoordig ‘excellent’ zijn. Om niet meer voor onze buurlanden onder te doen. Om interessant te blijven als kennisnatie en wereldwijd afgestudeerden af te blijven leveren. lees verder
bron: Trouw De Verdieping 8-4-2014

Nieuwe website gelanceerd: uitdagentotgesprek.nl

Door Jan van Rossum om 12:55 uur
Trefwoord(en):

Heb jij kinderen in je kleuterklas of peutergroep die nog weinig zeggen? En wil je weten hoe je die kunt verleiden tot praten? lees verder
website

Bron: Taalunieversum 4-4-2014

Bewindslieden niet verrrast door klachten jonge leraren

Door Jan van Rossum om 12:32 uur
Trefwoord(en):

De roep om betere begeleiding van jonge leerkrachten heeft de bewindslieden op het ministerie van Onderwijs niet verrast. “We weten al langer dat een groot deel van de beginnende leraren het onderwijs de rug toekeert omdat ze zich in het diepe gegooid voelen”, schrijven minister Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD) zaterdag in een reactie op een artikel in het AD. (Helft jonge docenten dreigt op te stappen)
en lees ook: enquete
lees verder: 46 % jonge docenten overweegt te stoppen (Trouw De Verdieping 5-4-2014)

bron: NRC.nl 5-4-2014

dinsdag 1 april, 2014

Gen ontdekt dat puberteit vertraagt

Door Jan van Rossum om 17:58 uur
Trefwoord(en):

Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat invloed uitoefent om het moment waarop kinderen in de puberteit belanden. Het gen kan in ieder geval deels verklaren waarom sommige kinderen heel laat in de puberteit terechtkomen en speelt wellicht zelfs een rol wanneer de puberteit nooit aanbreekt.
lees verder
bron: Scientias.nl 26-3-2014

Probleemleerlingen: aandacht werkt beter dan strafwerk

Door Jan van Rossum om 17:54 uur
Trefwoord(en):

Leraren zijn vaak niet goed genoeg opgeleid om probleemleerlingen te helpen. Lastig, zeker nu komend schooljaar meer ‘zorgleerlingen’ in het reguliere onderwijs komen. Tijd voor bijscholing.
lees verder
bron: Trouw De Verdieping 1-4-2014

Autisme ontstaat al in baarmoeder

Door Jan van Rossum om 17:02 uur
Trefwoord(en):

Autisme is waarschijnlijk al waarneembaar in het brein van baby’s voordat ze worden geboren, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 
lees verder

bron: Nu.nl 1-4-2014

Plusklas helpt hoogbegaafd kind te weinig

Door Jan van Rossum om 16:47 uur
Trefwoord(en):

“Een plusklas instellen om hoogbegaafde kinderen op te kunnen vangen is geen oplossing. Het herkennen van hoogbegaafdheid moet deel uit gaan maken in de praktijk vanaf de 1e klas van de basisschool.” Dat stelt Henny van Hal, specialist hoogbegaafdheid uit Duiven.
lees verder
bron: De Gelderlander 31-3-2014

PO-Raad kritisch over veranderingen toezicht Inspectie

Door Jan van Rossum om 16:42 uur
Trefwoord(en):

De Inspectie van het Onderwijs gaat in het primair onderwijs naar meer kijken dan alleen taal en rekenen. Dat schrijven minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer over veranderingen in het toezicht op het onderwijs.
lees verder
bron: PO_Raad 28-3-2014

lees ook: “Nieuw toezicht Inspectie richt zich op verbeterkansen scholen” van de Rijksoverheid (28-3-2014)

Plan: gemiddeld 23 leerlingen per groep in basisonderwijs

Door Jan van Rossum om 16:28 uur
Trefwoord(en):

Basisscholen moeten gaan werken met een gemiddelde groepsgrootte van 23 scholieren. Scholen krijgen armslag door met een gemiddeld aantal kinderen per groep te werken in plaats van met een maximum. Dat voorstel leggen de bonden voor bij hun eerstvolgende cao-overleg met de PO-raad.
lees verder
bron: AOB 31-3-2014

dinsdag 25 maart, 2014

Kennisportal Onderwijs gelanceerd

Door Jan van Rossum om 14:57 uur
Trefwoord(en):

Dinsdagmiddag 11 maart is de NRO Kennisportal Onderwijs gelanceerd. Dat gebeurde tijdens de Kennismarkt OCW waar ook het officiële startschot voor het NRO klonk.
De Kennisportal Onderwijs is een webtoepassing waarmee diverse Nederlandstalige databases en websites via één ingang ontsloten worden. Op moment van lancering zijn er 17 databases en websites bij aangesloten. Alle presenteren ze betrouwbare informatie voor de onderwijspraktijk.

inloggen

We krijgen er betere scholen door

Door Jan van Rossum om 14:10 uur
Trefwoord(en):

Interview met rector Rob Stevelmans, de man die de lastigste taak wacht bij de invoering van de Wet op het Passend Onderwijs doet niet aan doemdenken en zwartkijken. “Het lijkt een beetje onze volksaard alleen de problemen te zien….
lees verder

bron: Trouw De Verdieping 25-3-2014

dinsdag 18 maart, 2014

Nog even, en elke leerling behoort tot een probleemgeval

Door Jan van Rossum om 15:17 uur
Trefwoord(en):

Tien jaar geleden hoorde je rond dit thema nog wel eens een dissident geluid. Zo vond de Groningse onderwijskundige Henk Guldemond hoogbegaafdheid geen ramp. Hij had er in opdracht van ...
lees verder
bron: Trouw.nl De Verdieping 18-3-2014

donderdag 13 maart, 2014

Hogere gemiddelde Cito-score in 2015? Dat gaat dus niet lukken

Door Jan van Rossum om 13:21 uur
Trefwoord(en):

In het Actieplan Basis voor Presteren, dat de minister in mei 2011 naar de Tweede Kamer stuurde, staan de streefdoelen in harde cijfers geformuleerd. De gemiddelde landelijke score op de Cito Eindtoets Basisonderwijs zou in 2015 op het niveau van 537 moeten liggen. Ter vergelijking, in 2010 lag de gemiddelde score op 535,4.
lees verder
bron: Onderwijsbrabant,nl 12-3-2014

lees ook: Afname eindtoets in schooljaar 2014/2015 voor alle basisscholen verplicht, klik hier
bron: PORaad 12-3-2014

en lees: 1 leerling maakt Cito-toets foutloos
bron: Volkskrant.nl 13-3-2014

woensdag 12 maart, 2014

Zoek je doelgroep online op

Door Jan van Rossum om 11:00 uur
Trefwoord(en):

Als mensen “alles” opzoeken op internet, moeten zij daar dan niet óók steun en hulp vinden bij sociale, maatschappelijke en psychische vragen en problemen? Jongeren zijn veel online, dus moeten ze daar, gemakkelijk en anoniem, vragen kunnen stellen over drugs en seks; ouders zitten constant op hun tablet of smartphone, ze moeten daar informatie en ondersteuning vinden zonder de deur uit te hoeven.
lees verder
bron: NJI 8-3-2014

Pagina 3 van 119  <  1 2 3 4 5 >  Last »