RSS Pedagogiek

woensdag 17 december, 2014

weblog wordt twitter

Door Jan van Rossum om 11:51 uur
Trefwoord(en):

Beste allemaal,

Dit is mijn laatste weblog bericht. In verband met het overgaan naar de nieuwe sharepointomgeving gaat de weblog per 19 december uit de lucht. Vanaf nu kunnen jullie mijn berichten lezen via
twitter. Tot ziens aldaar!

Jan van Rossum

woensdag 10 december, 2014

Slecht idee om liegend kind te straffen

Door Jan van Rossum om 09:48 uur
Trefwoord(en):

Het is heel verleidelijk om een kind dat liegt toe te bijten dat de volgende leugen zwaar bestraft zal worden. Toch is het goed om die dreiging achterwege te laten. Dreigen met straf maakt een kind namelijk nou niet bepaald eerlijker.
lees verder

bron: Scientias.nl 9-12-2014

woensdag 3 december, 2014

Sinterklaas journaal zaait verwarring

Door Jan van Rossum om 11:07 uur
Trefwoord(en):

“Kinderen raken alleen maar in verwarring door het invoeren van de clownspiet” aldus Christa Nieuwboer. De auteur Dr. Christa Nieuwboer is docent/onderzoeker aan de Fontys Hogeschool Pedagogiek en onderzoeksleider bij het Expertisecentrum Online Jeugdzorg.
lees verder
bron: Eindhovens Dagblad 26-11-2014

Ortho consultnieuws 3 december 2014

Door Jan van Rossum om 10:56 uur
Trefwoord(en):

Een boeiende terugblik op een bijzondere congresdag - Op woensdag 26 november waren 150 mensen uit onderwijs en jeugdhulpverlening te gast op het onderwijscongres ‘Ik ben toch té gek!’. De bezoekers kregen een bijzondere, positieve kijk op Passend Onderwijs. Met vooraanstaande sprekers, ieder met een krachtige boodschap, werd de deelnemers een spiegel voorgehouden. Uitgangspunt: Passend Onderwijs gaat niet alleen over de kinderen, maar vooral over de attitude van de professional die met ze werkt.
lees verder

donderdag 30 oktober, 2014

Wat is de sleutel tot gedrag? Effectief communiceren met kinderen

Door Jan van Rossum om 14:29 uur
Trefwoord(en):

Wat is de sleutel tot gedrag?  Ruben en Jasper zitten bij elkaar in de klas. Hun moeders houden er verschillende opvoedmethodes op na. Natuurlijk houden ze ondanks het verschil in benadering wel veel van hun eigen kind.
lees verder

bron: how2talk2kids.nl, effectief communiceren met kinderen
30-10-2014

maandag 27 oktober, 2014

Autismeklas werpt onderwijs terug in verleden

Door Jan van Rossum om 14:14 uur
Trefwoord(en):

Aparte klassen voor autisten zijn een slechte ontwikkeling voor het onderwijs… De klas moet juist een afspiegeling van de maatschappij zijn (opiniestuk)
lees verder

bron: http://www.joop.nl/opinies  19-10-2014

Onderzoek apen geeft inzicht in pesten op school

Door Jan van Rossum om 14:04 uur
Trefwoord(en):

Dat het gepest op scholen soms ernstige gevolgen kan hebben bleek vorige week op een school in Voorburg, waar een jongen werd doodgestoken. En gister zei onder andere het Nederlands Jeugdinstituut dat van school veranderen niet helpt voor gepeste kinderen. Maar waarom pesten kinderen überhaupt?
lees (kijk) verder  = video
bron: NPO 21-10-2014

lees ook: Andere school bij pesten helpt niet
bron: NOS 19-10-2014

Kwaliteit van informatie over time-out als opvoedstrategie op Internet is zelden voldoende

Door Jan van Rossum om 13:28 uur
Trefwoord(en):

Informatie op het internet over time-out als opvoedstrategie. Een analyse met inhoudelijke en formele criteria /  Christa Nieuwboer, Tristan Frencken, Randy ter Hark.
lees verder
bron: http://www.pedagogiek-online.nl
let op: inlogcode nodig = a136103 ww: mediatheek11

woensdag 8 oktober, 2014

Conferentie passend onderwijs en (hoog)begaafdheid 12 november

Door Jan van Rossum om 12:51 uur
Trefwoord(en):

Op 11 en 12 november organiseert het Informatiepunt Onderwijs & Talentontwikkeling (SLO) in opdracht van het Ministerie van OCW de conferentie ‘Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid’.
lees verder

woensdag 1 oktober, 2014

Help de kinderen om het zelf te doen: 100 jaar Montessori-onderwijs

Door Jan van Rossum om 09:13 uur
Trefwoord(en):

Het 100-jarige bestaan van het Montessori-onderwijs in Nederland wordt morgen gevierd in Noordwijk aan Zee, waar grondlegster Maria Montessori ligt begraven. Na een eeuw is het Montessori-onderwijs een tikkeltje minder vrij, maar nog steeds modern.
lees verder
bron: Trouw de Verdieping 1-10-2014

dinsdag 23 september, 2014

Onderwijsbegroting 2015: doorgeschoten drang naar excellentie

Door Jan van Rossum om 14:05 uur
Trefwoord(en):

Het kabinet focust erg op een kleine groep leerlingen die het toch wel zou halen. We moeten naar de top en streven naar excellentie, terwijl Nederlandse leerkrachten het al zo goed doen in internationale vergelijkingen. Door de over ambitie van het kabinet moeten bijvoorbeeld meer leerkrachten een master gaan halen en moet zittenblijven van jonge kinderen op de basisschool voorkomen worden. CNV Onderwijs is voorstander van professionalisering en het streven naar verbeteringen, maar niet alleen in woorden en symboolmaatregelen, maar met de juiste randvoorwaarden in de klas en in het team.
lees verder

bron: http://www.cvno.nl  16-9-2014

Week tegen pesten en positieve groepsvorming

Door Jan van Rossum om 13:48 uur
Trefwoord(en):

‘Maak pesten bespreekbaar!’ Dat is de belangrijkste boodschap van de organisatoren van de Week tegen Pesten die gehouden wordt van 22 t/m 26 september 2014. Een goede invalshoek! Want het is niet goed om te zwijgen over pesten. Erover praten en opkomen voor gepeste kinderen kan zeker een halt toeroepen aan pesten. En dat is hard nodig, want pesten op school bedreigt kinderen in hun ontwikkeling.
lees verder

bron: Onderwijsnieuwdienst 19-9-2014

woensdag 17 september, 2014

Politiek houdt onderwijs in de tang

Door Jan van Rossum om 09:13 uur
Trefwoord(en):

De politiek heeft haar greep op het onderwijs niet verslapt, maar juist versterkt. Na de mislukking van onderwijsvernieuwingen als de basisvorming, studiehuis en het nieuwe leren, oordeelde de Commissie Dijsselbloem in 2008 dat de overheid moest ophouden met het invoeren van koerswijzigingen op school zonder de effecten te hebben getest. Maar sindsdien is de overheid zich nog intensiever gaan bemoeien met de manier waarop in Nederland onderwijs gegeven wordt.
lees verder

bron: Trouw: De Verdieping 17-9-1014

Orthoconsultnieuws 17 september

Door Jan van Rossum om 08:57 uur
Trefwoord(en):

Veel nieuws in de orthoconsult nieuwsbrief van 17 september: lees hier!

maandag 15 september, 2014

Bert Prinsenprijs 2014 voor aanstormend pedagogisch talent

Door Jan van Rossum om 07:16 uur
Trefwoord(en): ,

Om de kwaliteit van de preventieve zorg voor jeugd blijvend onder de aandacht te brengen is de Bert Prinsenprijs in het leven geroepen. Ben je of ken je een aanstormend pedagogisch talent met een veelbelovend nieuw initiatief in de opvoedingsondersteuning? Meld deze dan aan voor de Bert Prinsenprijs!
lees verder

bron: jgz.captize.nl


Pagina 1 van 47  1 2 3 >  Last »