RSS Leraar Beroepsgerichte Vakken

dinsdag 4 februari, 2014

Steve Jobsschool in Breda haakt af, iPad-school wordt Perpetuum Primair Onderwijs

Door Jan van Rossum om 16:02 uur
Trefwoord(en): ,

De Steve Jobsschool in Breda heet vanaf dinsdag geen Steve Jobsschool meer en gaat haar eigen weg. Dat heeft Maurice de Hond gemeld. Hij is een van de initiatiefnemers van de zogenaamde iPad-scholen.
lees verder

bron: De Stem 28-1-2014

Lees ook: “Basisschool De Schepper Laren dol op tablets in de klas” klik hier
bron: Goi- en Eemlander 31-1-2014


woensdag 11 september, 2013

De leraar moet leren reflecteren op zijn gedrag

Door Jan van Rossum om 10:12 uur
Trefwoord(en):

De persoonlijkheid van de leraar is essentieel voor de kwaliteit van het onderwijs. De leraar in opleiding moet daarom leren zich bewust te worden van het subjectieve karakter van zijn beroepsuitoefening - ondanks alle protocollen en gestandaardiseerde kwaliteitsmetingen.
lees verder

bron: Trouw.nl De Verdieping 11-9-2013

lees ook: Docenten verliezen onnodig veel tijd N.a.v. het verschijnen van het boek “Nooit meer nablijven” van Marleen Holtkamp
bron: Nuzakelijk 11-9-1013

dinsdag 25 juni, 2013

Teachers Channel onderscheiden met prijs

Door Jan van Rossum om 10:53 uur
Trefwoord(en):

Op 20 juni 2013 vond in Berlijn de uitreiking plaats van de Comenius EduMedia Awards 2013. Teachers Channel heeft in de categorie Ďberoepsmatige bij- en nascholingí een Comenius EduMedia Zegel gewonnen en is bijzonder trots op de toekenning van de prestigieuze prijs.
lees verder
bron: OnderwijsNieuwsdienst 21-6-2013

woensdag 11 januari, 2012

‘Zonder relatie geen prestatie’

Door Jan van Rossum om 13:43 uur
Trefwoord(en): ,

In 1978 kwam een professor aan McGill University in zijn onderzoek op een achterstandsschool tot een opmerkelijke constatering: kinderen die hadden leren lezen bij een bepaalde docente, ďMiss AĒ, hielden daar blijvend een enorme voorsprong aan over. Het was een spijkerharde kwantitatieve correlatie. Maar omdat de onderzoeksmode toentertijd voorschreef om de oorzaken van leerachterstand vooral te zoeken in sociaal-economische omstandigheden buiten de school, werd het onderzoek terzijde geschoven. Om pas weer rond 2000 op te duiken. Geert Bors legt in zijn bijdrage verbanden en slaat bruggen naar deze tijd.

lees verder


donderdag 3 november, 2011

Get Smart : Entertain Your Brain @ Continium Discovery Center Kerkrade

Door DanniŽlle Quadakkers om 14:26 uur
Trefwoord(en): ,

In het Continium te Kerkrade staat het komende jaar een uitgebreid programma over het in de planning. Veel activiteiten zijn ook interessant voor studenten en medewerkers. Van de website:

Trakteer je hersenen op een uitje naar de expositie Get Smart! Entertain your Brain! De expo staat van 8 oktober 2011 tot en met 10 juni 2012 vol fitness voor je brein! Ontdek waar jouw brein blij van wordt en hoe je je hersenen zo kietelt dat ze nog beter hun best voor jou doen. Dat is slim, want je brein is tot veel meer in staat, dan jij nu denkt. Dus: Get Smart! Entertain your Brain!

Meer informatie vind je op de website.

donderdag 30 juni, 2011

Veilig internetten ontbreekt in lesprogramma

Door DanniŽlle Quadakkers om 13:33 uur
Trefwoord(en):

Veilig internetten ontbreekt in lesprogramma
27 juni 2011
Nederland behoort tot de Europese koplopers wat het aantal kinderen betreft dat toegang tot heeft. Nederland is echter een van de weinige landen waar veilig internetten geen standaard onderdeel is van het lesprogramma in het basis- en voorgezet onderwijs. Dat blijkt uit het rapport ‘Key Data on Learning and Innovation through ICT at School in Europe’ dat 23 juni verschenen is. Het rapport beschrijft het ICT-gebruik in het onderwijs in de Europese Unie en de training van docenten daarin.
Uit het rapport komt naar voren dat naast Nederland alleen Zweden geen nationale aanbevelingen heeft om op school aandacht te besteden aan veilig internetten. Het gaat hierbij om zaken als het online delen van persoonlijke gegevens, cyberpesten en omgaan met onbekenden op internet. Het betekent echter niet dat Nederlandse scholen hier geen aandacht aan besteden. Ze kunnen zelf beslissen of ze dit wel of niet doen.
Meer informatie: Het EACEA-rapport
Bron: Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Via Nieuwsbrief jeugd…

donderdag 12 mei, 2011

Dossier over leefstijl van jeugd online

Door DanniŽlle Quadakkers om 12:32 uur
Trefwoord(en): ,

Dossier over van online
11 mei 2011
Het nieuwe digitale dossier Leefstijl van het Nederlands Jeugdinstituut laat zien dat alcohol het populairste genotmiddel is onder de jeugd. Het dossier is bedoeld om beroepskrachten die werken met kinderen en jongeren een beeld te geven van de gangbare leefstijl van de jeugd. Minder dan de helft van de kinderen en jongeren beweegt volgens de Nederlandse norm voor gezond bewegen, zo blijkt. Wel ontbijten de meeste kinderen dagelijks.
De informatie in het dossier beperkt zich niet tot gedrag dat direct invloed heeft op de lichamelijke gezondheid, zoals eten, bewegen en middelengebruik. Ook vrijetijdsbesteding en seksueel gedrag komen aan de orde.
Verder blijkt dat een goede relatie met de ouders belangrijk is voor een gezonde leefstijl van een kind. Daarom bevat het dossier ook advies voor gesprekken met ouders.
Meer informatie: NJi-dossier Leefstijl
Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Via Nieuwsbrief Jeugd…

dinsdag 1 maart, 2011

In de kroeg zitten is goed voor studieresultaten

Door Jan van Rossum om 15:00 uur
Trefwoord(en):

Als je studenten sneller wilt laten studeren, kun je eerstejaars beter het vak sociale vaardigheden geven dan alleen maar te dreigen met hogere collegegelden en leningen. ‘Het hebben van een sociaal netwerk blijkt van grotere invloed op motivatie en succes dan allerlei maatregelen tegen vertraging’, zegt onderwijskundige Lilian Eggens (33). lees verder

bron: Volkskrant.nl / OnderwijsNieuwsDienst 28-2-2011

woensdag 10 maart, 2010

Rol docenten bij veilig internetgebruik belangrijk

Door DanniŽlle Quadakkers om 16:19 uur
Trefwoord(en): ,

Rol docenten bij veilig belangrijk

9 maart 2010

Scholen spelen een belangrijke rol bij het stimuleren en ondersteunen van creatief, kritisch en veilig internetgebruik van kinderen en jongeren. Dat zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport ‘NL Kids online’. Het rapport geeft een overzicht van de mogelijkheden en risico’s van internetgebruik door kinderen in Europa met Nederland als referentie.
Volgens het SCP is het belangrijk dat docenten zich bewust zijn van hun rol als mediaopvoeder. Vaak denken ze dat ouders deze taken wel voor hun rekening nemen. Een deel van de ouders voelt zich een betrokken mediaopvoeder, maar ze zijn niet altijd in staat de juiste begeleiding te geven omdat ze niet handig genoeg zijn met de computer en het internet.
Op school leren kinderen elkaar hoe ze met nieuwe media moeten omgaan. Daarnaast kunnen scholen aandacht besteden aan media-educatie door in hun lessen gebruik te maken van nieuwe technologieŽn.
Meer informatie: Rapport NL Kids online
Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau

Via Nieuwsbrief Jeugd…

donderdag 22 oktober, 2009

Duizend jaar voor de klas

Door Rian Frishert-Vervest om 12:32 uur
Trefwoord(en): , ,

Vijfentwintig (PO-VO-MBO) verzamelen in het project ervaring en kennis van geselecteerde docenten. Alle 25 staan elk ongeveer 40 jaar voor de klas: samen duizend jaar. Zij willen hun delen met (jongere) collegaís via een nieuwe website.
Voor meer informatie klik hier.
Bron: ICT-in-onderwijs-Nieuws

dinsdag 23 juni, 2009

Academic earth

Door Eveline Berden om 11:30 uur
Trefwoord(en): ,

Universiteiten in de USA, van Berkeley en Princeton tot MIT en Harvard, zijn een virtuele universiteit gestart met colleges van hun beste hoogleraren, genaamd Academic Earth. Heel veel video’s van colleges over allerlei onderwerpen. Ze zijn te doorzoeken op universiteit, onderwerp of naam. De colleges hebben ook ratings gekregen.
Interessant, bruikbaar als achtergrondmateriaal en onderhoudend.

Zie: Academic Earth

Met dank aan Science Guide - juni 2009, nummer 24

vrijdag 19 juni, 2009

Onze jeugd van tegenwoordig

Door DanniŽlle Quadakkers om 08:36 uur
Trefwoord(en): , , ,

Op 15 juni jl. heeft minister Rouvoet de notitie ‘onze jeugd van tegenwoordig’ gepresenteerd en naar de Tweede Kamer gestuurd. In het rapport wordt de en de van beschreven. De notitie kun je hier downloaden en via Young Marketing krijg je meer informatie en vind je ook nog eens alle handige linkjes.

dinsdag 16 juni, 2009

Loket MBO Mechatronica lanceert website

Door Rian Frishert-Vervest om 09:21 uur
Trefwoord(en): , , ,

Loket MBO Mechatronica heeft het afgelopen halfjaar zijn website vernieuwd. Het Loket ontwikkelde samen met de kenniscentra Kenteq en PMLF een nieuwe website die een breed en actueel podium biedt voor iedereen die zich bezighoudt met het opleiden in het vakgebied .

De website geeft toegang tot informatie over praktijkgerichte mechatronica-opleidingen in de domeinen vliegtuigtechniek, machinebouw, mobiele werktuigen en . Praktijkopleiders van bedrijven en docenten uit het kunnen er onder andere terecht voor kwalificatiedossiers, onderwijs- en examenregelingen.

Precisiebeurs
Op 2 en 3 december neemt het loket deel aan de Precisiebeurs in Veldhoven en verzorgt een themabijeenkomst. Docenten en praktijkopleiders zijn daar welkom om zich te laten informeren over de stand van zaken in het en de technische ontwikkelingen op het gebied van mechatronica.

Bron: AT - Aandrijf Techniek (12-06-09)

woensdag 22 april, 2009

Kennislink is vernieuwd

Door DanniŽlle Quadakkers om 09:05 uur
Trefwoord(en): ,

De populair wetenschappelijke website Kennislink is sinds vorige week helemaal vernieuwd. Carl Koppeschaar, hoofdredacteur van Kennislink wil hiermee en nog spannender ťn aanschouwelijker maken. Hier lees je meer over de nieuwe site.

dinsdag 7 april, 2009

Grenzen en straffen

Door Jan van Rossum om 14:50 uur
Trefwoord(en):

Tja, straffen, waar dient dat ook alweer toe? De schoolsituatie is anders dan thuis, of niet? Slaan mag niet op school, thuis ook niet trouwens sinds het in de wet staat. Wat dan als je FranÁaise bent en je kinderen in Nederland opvoedt?
lees verder

bron: Trouw De Verdieping: 2-4-09

Pagina 1 van 4  1 2 3 >  Last »