RSS Leraar Basisonderwijs

woensdag 17 september, 2014

Aantal leerlingen dat naar de basisschool gaat neemt snel af

Door Jan van Rossum om 09:05 uur
Trefwoord(en):

Het aantal kinderen dat naar de basisschool gaat, neemt flink af. In 2012 waren het er nog anderhalf miljoen, in 2025 zijn het er 100 duizend minder - een daling van 7 procent. In sommige gemeenten neemt het aantal leerlingen met een derde of meer af, waardoor scholen zullen moeten sluiten.
lees verder
lees ook artikel in Trouw


bron: Volkskrant.nl 17-9-2014

Orthoconsultnieuws 17 september

Door Jan van Rossum om 08:57 uur
Trefwoord(en):

Veel nieuws in de orthoconsult nieuwsbrief van 17 september: lees hier!

maandag 8 september, 2014

Filosoferen achter de dom

Door Jan van Rossum om 08:56 uur
Trefwoord(en):

‘Filosoferen achter de Dom’ Een studiedag voor iedereen die Kinderfilosofie een warm hart toedraagt! Studiedag 1 november Utrecht.
lees verder

woensdag 3 september, 2014

Scholen, kom uit die kramp

Door Jan van Rossum om 13:42 uur
Trefwoord(en):

We zijn zo gewend aan hoe het onderwijs is georganiseerd dat we gestopt zijn erover na te denken. Het kán anders, zegt ondernemer Claire Boonstra, je moet kijken naar hoe je een kind ‘aanzet’.
lees verder

bron: Trouw 3-9-2014

dinsdag 2 september, 2014

Waarom beloningssystemen in de opvoeding niet werken

Door Jan van Rossum om 14:29 uur
Trefwoord(en):

Je kunt stickers plakken en goed gedrag betalen met klinkende munt. Soms heeft dat snel effect. En toch is het een slechte opvoed-methode, vindt Justine Mol.
lees verder
bron: http://www.oudersonline.nl
of kijk op de website van: www.justinemol.nl

donderdag 28 augustus, 2014

Meer dan helft van Nederlandse ouders onbekend met wat kinderen leren op school

Door Jan van Rossum om 14:20 uur
Trefwoord(en):

Meer dan tweederde van de ouders is over het algemeen erg tevreden over de juf of meester van hun kinderen. Dit blijkt uit recent onderzoek van online leerplatform Squla naar de visie op de onderwijsomgeving van 1.000 ouders van basisschoolleerlingen en 450 leerkrachten.
lees verder

bron: squla.nl 27-8-2014

dinsdag 26 augustus, 2014

Daarom duurt de kleutertijd een eeuwigheid

Door Jan van Rossum om 15:02 uur
Trefwoord(en):

Het brein van een vijfjarige verbruikt twee keer zoveel energie als dat van een volwassene. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Amerikaanse bodem. Het kan mogelijk verklaren waarom kinderen – relatief gezien – zo traag groeien.
lees verder

bron: scientias.nl 26-8-2014

maandag 18 augustus, 2014

Pols Nieuwsbrief basisonderwijs 292

Door Jan van Rossum om 08:59 uur
Trefwoord(en):

Tips voor het nieuwe schooljaar voor leerkrachten in het basisonderwijs.
Over deze nieuwsbrief: Dagelijks verschijnen er nieuwe websites op het internet. POLS selecteert, beoordeelt en ordent deze sites op bruikbaarheid voor het primair onderwijs. Via de nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van nieuwe sites, online lesmateriaal en onderwijsnieuws.
lees verder

maandag 11 augustus, 2014

Scholen ‘gematigd positief’over passend onderwijs

Door Jan van Rossum om 09:52 uur
Trefwoord(en):

Scholen die een jaar eerder zijn begonnen met het zogeheten ‘passend onderwijs’ zijn gematigd positief. De pioniers zijn te spreken over de financiële vrijheid die ze kregen en de snelheid waarmee ze zorgleerlingen kunnen helpen. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs directeuren, rectoren en andere schoolbestuurders.
lees verder
bron: Volkskrant.nl 16-7-2014

lees ook: Ivo Mijland over DSM-5 en passend onderwijs: Ivo Mijland, auteur van het onlangs verschenen boek ‘Ik ben toch té gek!’ (in bestelling voor de mediatheek) vindt dat we ons moeten richten op wat kinderen kunnen in plaats van wat niet. En niet in disorders denken waar de DSM-5 vol mee staat. Wat de DSM-5 koppelt veel gedrag aan gekte, vindt hij. “We moeten kinderen omarmen in plaats van problematiseren. Op deze manier komen alle kinderen in Passend Onderwijs tot hun recht. Want pas als wij geloven in het kind, gaat hij of zij ook in zichzelf geloven.”
lees verder
bron: othoconsult.nl 11-8-2014

Sieb Posthuma overleden

Door Jan van Rossum om 09:36 uur
Trefwoord(en):

In zijn woonplaats Amsterdam is gisteren illustrator, schrijver en ontwerper Sieb Posthuma overleden, zo heeft zijn uitgeverij Querido bekendgemaakt. Hij zag niet langer licht in zijn leven. Sieb Posthuma, geboren in 1960 in Rotterdam is 54 jaar geworden, hij was getrouwd met Ton Meijer.
lees verder

bron: Literatuurplein 4-8-2014

Dick Bruna stopt, geen avonturen meer van Nijntje

Door Jan van Rossum om 09:26 uur
Trefwoord(en):

Dick Bruna, een van de beroemdste Utrechters allertijden, is gestopt met tekenen. De 86-jarige geestelijk vader van Nijntje was al lange tijd niet meer actief, maar zijn uitgever bevestigt tegenover RTV Utrecht dat hij zijn tekenspullen definitief opbergt.
Met dat besluit komt een einde aan een imposante tekencarrière. Bruna werd niet alleen nationaal bekend met de avonturen van Nijntje, hij veroverde er de wereld mee. Van Afrika tot Scandinavië en Zuid-Korea, maar vooral in Japan is het konijn ongekend populair. Het nieuws over het pensioen van Bruna gaat dan ook de wereld over.
bron: RTV Utrecht 30-7-2014
lees verder

[[Bruna, Dick

Kinderboekenbal dit jaar in Spoorwegmuseum

Door Jan van Rossum om 09:16 uur
Trefwoord(en):

De Kinderboekenweek opent zoals altijd met het Kinderboekenbal, maar niet in het Muziekgebouw in Amsterdam, maar in het Spoorwegmuseum in Utrecht.
lees verder

17 - 22 november: Week van Kinderen Veilig

Door Jan van Rossum om 09:12 uur
Trefwoord(en):

In de Week van Kinderen Veilig van 17 tot en met 22 november worden alle krachten gebundeld om kindermishandeling terug te dringen. Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik organiseert deze week en heeft een aparte website geopend.
Jaarlijks worden 119.000 kinderen mishandeld. Gemiddeld krijgt één kind in elke schoolklas te maken met een vorm van kindermishandeling. Hierbij gaat het niet alleen om fysieke mishandeling maar ook om emotionele en fysieke verwaarlozing, seksueel misbruik, getuige zijn van huiselijk geweld en vechtscheidingen. De Week van Kinderen Veilig is een maatschappelijk appèl om elke vorm van kindermishandeling te stoppen, met hulp en inzet van iedereen.
lees verder

dinsdag 24 juni, 2014

Congres: ik ben toch te gek 24-11-2014

Door Jan van Rossum om 15:09 uur
Trefwoord(en):

26 november 2014 - Congres Content organiseert samen met kennispartners Combinatie Jeugdzorg en Ortho Consult op woensdag 26 november 2014 het congres ‘Ik ben toch té gek!’ Dit congres laat deelnemers zien, horen en ervaren(!) dat Passend Onderwijs juist een kans is voor kinderen om ‘erbij’ te blijven horen, ook als ze anders zijn dan anderen. 
meer lezen en inschrijven

Onlangs verscheen ook het boek van Ivo Mijland Ik ben toch te gek: een positieve kijk op passend onderwijs.

lees ook: recensie van Berthold Gunster over het boek “Ik ben toch te gek.” Hij is grondlegger van het begrip ‘omdenken’. Met zijn organisatie Ja-­‐maar® geeft hij trainingen, seminars en workshops aan bedrijven en particulieren.

Ortho inside: digitaal op de hoogte

Door Jan van Rossum om 14:59 uur
Trefwoord(en):

Hierbij de link naar de Maandelijkse Nieuwsbrief van Ortho Consult waarop een abonnement genomen kan worden:

Nieuwsbrief Ortho Consult

Pagina 3 van 33  <  1 2 3 4 5 >  Last »